Wij bestaan sinds 1702, en jij?

Ben je oud genoeg om alcohol te drinken?

Ons vakmanschap drink je met verstand. © 2023 Copyright John Martin’s Brewery. Alle rechten voorbehouden. Door dit formulier terug te sturen, ga je ermee akkoord de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid na te leven.

0 Winkelmandje Sluiiten

Winkelmandje

€ 0,00
0
Je winkelmandje bevat geen artikelen meer
nl

Zoeken

Sluiiten
Zoek in onze catalogus, misschien vind je wat je zoekt!

Onze Brouwerijen

Navigeer door onze sites

Ontdek onze brouwerijen en distilleerderijen in heel België. Vijf geklasseerde sites waarin de ziel van onze bieren en sterke dranken vervat ligt.

Bekijken

Abbaye de Maredret

Brasserie de Waterloo

Brouwerij & distilleerderij Bourgogne des Flandres

Brouwerij Timmermans

Distillerie de Waterloo

Martin's Docks

Fermer

Abbaye de Maredret

Abbaye de Maredret

De abdij van Maredret, in de streek tussen Samber en Maas, is een neogotische parel die in 1893 werd opgericht door Agnès de Hemptinne en 6 nonnen. Het klooster van de zusters benedictijnen ligt op een uitgestrekt domein van 15 hectare en wordt ook nu nog bewoond door een twintigtal nonnen. Het motto van de gemeenschap is “ora et labora”: bid en werk. De zusters leven er bijna zelfvoorzienend dankzij hun moestuin, boomgaard, geiten, kippen en waterbron.

Helaas ontvangen ze geen subsidies voor de restauratie van dit prachtige gebouw waarop de tand des tijds vat gekregen heeft. Omdat de zusters hun erfgoed dringend willen beschermen, zochten ze toenadering tot de Belgische familiale brouwer Anthony Martin om samen de ambachtelijke Maredret-bieren Altus en Triplus te bedenken.

In dit gezamenlijke project komen spiritualiteit en aroma’s in alle eenvoud samen en nemen ze je mee in de wereld van gerst, kruiden en kostbare planten.

Site van de brouwerij
Fermer

Brasserie de Waterloo

Brasserie de Waterloo

Aan de voet van de beroemde heuvel met de Leeuw van Waterloo, het strijdtoneel van de grote slag van Napoleon, zet de hoeve van Mont-Saint-Jean ruim duizendjarige tradities voort. De brouwerij van Waterloo – al lang in de hoeve gevestigd vóór die dienst deed als Brits ziekenhuis – maakt er al meer dan 500 jaar de beste traditionele bieren. De reputatie van de brouwerij reikt veel verder dan de slag op 18 juni 1815. In de elfde eeuw behoorde de hoeve toe aan de ridderorde van Sint-Jan van Jeruzalem. In 1530 nemen de ridders van Malta de hoeve over en sinds 1682 is hun beroemde kruis er aanwezig.

Anthony Martin nam in 2014 de hoeve over van de familie Janssen en vatte eerst een uitgebreid renovatieprogramma aan. Vervolgens werd een site gebouwd die uniek is in de regio. De hoeve van Mont-Saint-Jean herbergt nu ook de microbrouwerij van Waterloo waar het gelijknamige biergamma het levenslicht zag. Waterloo Triple Blond is de echte blikvanger en wordt geflankeerd door de Red Cherry, Saison Bio en Double Dark. Sinds kort maakt de distilleerderij van Waterloo de befaamde Triple om er gin en whisky van te stoken. Opnieuw bekroonden verschillende gouden medailles deze inspanningen die het Belgische vakmanschap naar de top tillen.

Site van de brouwerij
Fermer

Brouwerij & distilleerderij Bourgogne des Flandres

Brouwerij & distilleerderij Bourgogne des Flandres

Bourgogne des Flandres, de Brugse brouwtraditie.

Brouwerij Bourgogne des Flandres ligt in het hart van Brugge en dompelt je onder in de Brugse brouwgeschiedenis waar het bier Bourgogne des Flandres een speciale plek inneemt. Dit bier is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbierentraditie waarbij jong en oud bier oordeelkundig gemengd worden om een perfecte balans te verkrijgen.

Op de zolder van een geklasseerd gebouw wordt het bier volgens eeuwenoude tradities gebrouwen en vervolgens geassembleerd met lambiek van brouwerij Timmermans. In de 18e en 19e eeuw waren de brouwerijen van de familie Van Houtryve, zoals brouwerij Den Os, heel belangrijk in Brugge. Ze stonden bekend om hun vakkennis en botteltechniek, die toen zeer zeldzaam was. Flessenbieren zoals Bourgogne des Flandres werden bij grote gelegenheden geserveerd. Aan het prille begin van onze eeuw besliste Anthony Martin om het ambachtelijke procedé getrouw te reconstrueren en deze culturele parel op te poetsen.

Vandaag brouwt de brouwerij Bruinen Os, een Vlaams bruin bier en Blonden Os, een Vlaams blond bier. Je kunt ze allebei zo degusteren of samenvoegen met lambiek tot Bourgogne des Flandres Bruin of Bourgogne des Flandres Blond. Ook jenever hoort thuis in de Brugse geschiedenis en maakt deel uit van het verleden van brouwerij Den Os. Daarom distilleert brouwerij Bourgogne des Flandres vandaag jenevers op basis van bier, die in 2023 bekroond werden met een gouden medaille.

Site van de brouwerij
Fermer

Brouwerij Timmermans

Brouwerij Timmermans

Timmermans, de oudste lambiekbrouwerij ter wereld – Anno 1702

Timmermans’ verhaal begon in 1702, in een boerderij in Itterbeek, op een boogscheut van de kerk. In die tijd heette de boerderij ‘La Taupe’, de mol, wat te maken had met het heuvelachtige landschap in de streek. In het begin van de 20e eeuw bouwden eigenaar Frans Timmermans en zijn vrouw de ambachtelijke brouwactiviteit flink uit waardoor de brouwerij omgedoopt werd tot Brasserie Timmermans.

De brouwerij werd door een groot vastgoedproject bedreigd, maar in 1994 gered door Anthony Martin. Hij zorgde ervoor dat het pand geklasseerd raakte als historisch gebouw. Er werd een uitgebreid beschermingsplan uitgewerkt waaraan we het voortbestaan van dit ambachtelijke en culturele brouwerserfgoed danken, dat vandaag nog steeds draait op het ritme van de graanmolen (19e eeuw) en elk winterseizoen lambiek brouwt om 1 à 3 jaar in houten vaten of met verse krieken te rijpen. De meester-brouwer assembleert deze lambieken van diverse leeftijden of met krieken vervolgens vakkundig tot Oude Gueuze, Oude Kriek, Faro, fruitige lambiek of verfrissende Lambicus Blanche, een mix van tarwe- en lambiekbier.

Site van de brouwerij
Fermer

Distillerie de Waterloo

Distillerie de Waterloo

Aan de voet van de beroemde heuvel met de Leeuw van Waterloo, het strijdtoneel van de grote slag van Napoleon, zet de hoeve van Mont-Saint-Jean ruim duizendjarige tradities voort. Brouwerij Waterloo, die hier al lang voor het voormalige Britse ziekenhuis gevestigd was, maakt al meer dan 500 jaar de beste traditionele bieren en pikt nu een traditie van weleer op: hoogwaardige gin en whisky distilleren. Verwonderlijk is dit niet, want een imposante boerderij als de hoeve van Mont-Saint-Jean had indertijd wellicht een distilleerderij.

Distilleren was immers een efficiënte manier om oud bier te verwerken. Geheugensteuntje: een distillaat is een concentraat van graanalcohol afkomstig uit gegiste granen, en dus uit bier. Waterloobier vormt het hoofdbestanddeel van de gin en whisky van Waterloo.

Hoewel men in die tijd al alcohol distilleerde op basis van jeneverbessen – Genever of Peket – ontdekken we op het slagveld, na de Slag bij Waterloo, nieuwe producten ter plaatse. In de 17e eeuw voegden de Engelsen kruiden uit hun kolonies toe aan onze Vlaamse Genever om zo gin te creëren.

De geschiedenis van de hoeve van Mont-Saint-Jean werd niet alleen getekend door de gruwelijke strijd waarbij meer dan 6.000 gewonde soldaten voor verzorging in de hoeve verbleven, maar ook door een positief aspect. De Britse soldaten zouden vaten whisky en gin vergeten zijn in de hoeve. Boeren uit de streek lieten zich inspireren door deze nieuwe vormen van alcohol.

Ook nu nog is de smaak van de gin en whisky die de hoeve distilleert rechtstreeks afgeleid van dit Belgisch-Engelse erfgoed.

Site van de brouwerij
Fermer

Martin's Docks

Martin's Docks

De geschiedenis van de Martin’s-bieren is nauw verbonden met de stad Antwerpen. In 1909 verliet John Martin zijn geboorteland Engeland om zich in de haven van Antwerpen te vestigen. De jonge John Martin merkte al snel dat er in België evenveel bier gedronken werd als in Engeland. Daarom begon hij Engelse, Schotse en Ierse speciaalbieren in eiken vaten te importeren. John Martin raakte in Engeland vertrouwd met de Engelse Pale Ales die hem later inspireerden tot de ontwikkeling van een nieuw bier. Hij slaagde erin om het beste van de Engelse Pale Ales samen te brengen en te perfectioneren. Dit zou zijn meesterwerk worden!

Na de Tweede Wereldoorlog en zijn ballingschap in Engeland brengt hij de Pale Ale Bulldog mee terug die een groot succes wordt. Tijdens de wereldtentoonstelling in 1958 wordt het bier omgedoopt tot Martin’s Pale Ale. Op de Belgische markt heet het bier de Pale Ale van Antwerpen, een iconische Belgische Pale Ale die in de loop der jaren vele gouden medailles zal oogsten. Met dit succes rijst de droom om het bier helemaal thuis te brengen en te brouwen in Antwerpen, waar het allemaal begon.

Uiteindelijk zal Anthony Martin, de kleinzoon van John, deze droom waarmaken dankzij een partnerschap met de Antwerpse Brouw Compagnie (ABC).

De Antwerpse Brouw Compagnie, een lokale en onafhankelijke brouwerij, werd 10 jaar geleden opgericht door het echtpaar Johan Van Dyck en Karen Follens, dankzij de steun van 1.000 crowdfunders! De missie van de brouwerij bestaat erin om de Antwerpse brouwgeschiedenis nieuw leven in te blazen en om Antwerpen opnieuw op de kaart te zetten als bierstad. Sinds zijn oprichting heeft ABC een solide reputatie opgebouwd in binnen- en buitenland met zijn unieke bierassortiment. De Martin's-bieren worden voortaan ook gebrouwen in deze brouwerij ... niet ver vanwaar John Martin in 1909 aankwam!