Wij bestaan sinds 1702, en jij?

Ben je oud genoeg om alcohol te drinken?

Alcoholmisbruik schaadt je gezondheid © 2025 Copyright John Martin’s Brewery. Alle rechten voorbehouden. Door dit formulier terug te sturen, ga je ermee akkoord de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid na te leven.

0 Winkelmandje Sluiiten

Winkelmandje

€ 0,00
0
Je winkelmandje bevat geen artikelen meer
nl

Zoeken

Sluiiten
Zoek in onze catalogus, misschien vind je wat je zoekt!

Bier in 9 vragen

Zit je met een fundamentele vraag die je nooit hebt durven stellen? Wij geven antwoord!

Bier in 9 vragen

9 vragen over bier. 9 antwoorden.

1. Waarom is Guinness zwart?

Dat is Guinness eigenlijk niet. Guinness is eerder donker robijnrood door de ingrediënten die gebruikt worden bij de bereiding, maar ook door de manier waarop de gerst gebrand wordt. Het kleurverschil tussen blonde en bruine bieren ontstaat gewoonlijk doordat bruine bieren gemaakt zijn van granen die langer geroosterd worden tijdens het mouten.

Guinness is eerder donker robijnrood

2. In welk land wordt het meeste bier gedronken?

Neen, niet in België. Je mag kwaliteitsproductie, waarin wij bovenaan staan, niet verwarren met verscheidenheid en consumptie. Belgen zijn eerder matige drinkers in vergelijking met andere landen. De Belg drinkt gemiddeld 90 à 100 liter bier per jaar, en vooral speciaalbieren. De grootste bierdrinkers zijn de Tsjechen (meer dan 150 l/jaar/inwoner), gevolgd door Ierland, Duitsland, Australië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Slovenië en dan België.

De grootste bierdrinkers ter wereld zijn de Tsjechen

3. Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?  

Zogenaamde ‘alcoholvrije’ bieren bevatten in feite een heel kleine hoeveelheid alcohol (die kan oplopen tot 1,2 %). Hun alcoholgehalte ligt lager doordat de gistingstemperatuur verschilt: bij ongeveer 0°C ontstaat er bijna geen alcohol. Mensen die om medische redenen of uit religieuze overtuiging geen alcohol drinken, kunnen deze bieren beter niet consumeren. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen ze wel drinken omdat bier een lactogeen effect heeft.

Mensen die bier drinken met mate zouden vaak slanker zijn dan mensen die geen bier drinken.

4. Word je dik van bier?

Neen … als je met mate drinkt. Volgens recente studies zouden matige drinkers vaak slanker zijn dan frequente bierdrinkers of zelfs mensen die nooit bier drinken. Hoe komt dat? De energie aangevoerd door bier wordt deels verbrand door het lichaam. Bier remt ook de eetlust, zodat je minder snel naar snacks grijpt tussen maaltijden door.

5. Is bier goed voor de gezondheid?

Als je met mate drinkt, kan bier een gunstig effect hebben op de gezondheid. Bepaalde studies hebben uitgewezen dat humulon (afkomstig van hop) de afname van de botdichtheid (osteoporose) tegengaat. Bovendien helpt ethanol in bier het HDL-cholesterolgehalte (goede cholesterol) te verhogen en de doorbloeding te bevorderen. Bier bevat ook polyfenolen met antioxiderende eigenschappen, die bekendstaan om hun gunstige effecten op het cardiovasculaire systeem. Voorts bevat bier B-vitamines en biergist die de darmflora helpen herstellen. Maar je mag niet vergeten dat het belangrijk is om bier met mate te drinken.

Bier drinken kan op elke leeftijd, maar het alcoholgehalte en de tradities zijn belangrijk. Er bestaan bieren met een lager alcoholgehalte, zoals tafelbier dat alle gezinsleden kunnen drinken tijdens de maaltijd. Het is belangrijk dat je de aanbevolen alcohollimieten voor elke leeftijd respecteert en dat je de wetten van jouw land of regio naleeft.

Bier drinken is op elke leeftijd mogelijk

7. Past bier bij alle gerechten?

Steeds meer fijnproevers en sterrenchefs beamen dat bier bij alle gerechten past. Bier past in allerlei gerechten zoals konijn met Gueuze of Kriek Timmermans, stoofvlees, mosselen en tong, en zelfs wild. Je kunt bier perfect drinken bij alle gangen van een maaltijd, van het voorgerecht tot het dessert. Je kiest best speciaalbieren waarvan de aroma’s en bitterheid perfect bij specifieke gerechten passen.

Sterrenchefs beamen dat bier bij alle gerechten past

8. Waarom moet ik vaker plassen als ik bier drink?

Bier is een diureticum. Hopharsen en fenolverbindingen stimuleren de nierwerking waardoor overtollig water en gifstoffen afgevoerd worden uit het lichaam. Daarom moet je vaker plassen nadat je bier gedronken hebt.

9. Wedstrijden, labels, prijzen … zijn ze belangrijk?

Wedstrijden en prijzen zijn belangrijk, vooral voor de export. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid en bekroonde bieren mogen een kwaliteitslabel dragen. Daardoor kunnen wedstrijden en prijzen de verkoop van bier op buitenlandse markten op gang brengen of stimuleren. Zo won de Martin's IPA in 2012 een ‘coup de coeur’ bij de Sparflex Awards, terwijl de Dominus Double in 2008 een driesterren Superior Taste Award won bij het Superior Taste & Quality Institute. Natuurlijk moet bier altijd met mate geproefd worden.

Vooral voor de export