Wij bestaan sinds 1702, en jij?

Ben je oud genoeg om alcohol te drinken?

Ons vakmanschap drink je met verstand. © 2023 Copyright John Martin’s Brewery. Alle rechten voorbehouden. Door dit formulier terug te sturen, ga je ermee akkoord de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid na te leven.

0 Winkelmandje Sluiiten

Winkelmandje

€ 0,00
0
Je winkelmandje bevat geen artikelen meer
nl

Zoeken

Sluiiten
Zoek in onze catalogus, misschien vind je wat je zoekt!

Bier: taaier dan de tijd!

‘Best goed’ was het oordeel toen een expert een bierflesje uit 1872 proefde. Deze fles van Alexander Keith werd opgevist in de haven van Halifax (Canada) en had nog altijd een zeer lage pH en een goed alcoholgehalte. Het bewijs dat bier in een stabiele omgeving goed houdbaar is!

Bier: taaier dan de tijd!

Een deskundige proefde een fles bier uit 1872 en bestempelde het bier als ‘best goed’. Deze fles Alexander Keith werd opgevist in de haven van Halifax in Canada en had nog altijd een lage pH en een hoog alcoholgehalte. Het bewijs dat bier goed bewaard blijft in een stabiele omgeving!

Een deskundige proefde een fles bier uit 1872 en bestempelde het bier als ‘best goed’. Deze fles Alexander Keith werd opgevist in de haven van Halifax in Canada en had nog altijd een lage pH en een hoog alcoholgehalte. Het bewijs dat bier goed bewaard blijft in een stabiele omgeving! Of het nu gaat om een fris pilsje of verkwikkend streekbier ... de smaken die zich door hergisting in de fles ontplooien, ontstaan niet toevallig, maar vloeien voort uit een uitgekiende bewaring in functie van de bierstijl en de smaakkwaliteit.

Zelfs de lichtste bieren hebben nood aan een minimale bewaring voordat ze hun smaak ontplooien. Ze moeten echter snel na verkoop gedronken worden omdat ze weinig alcohol bevatten en vooral omdat ze gevoelig zijn voor licht en warmte. Bovendien zijn deze bieren bij hun pasteurisatie blootgesteld aan een hoge temperatuur (flashpasteurisatie op 80°C voor vaten en pasteurisatie op 60°C voor flessen of blikjes) om eventuele restkiemen te verwijderen. Hierdoor stopt de werking van de gist en evolueert de smaak van het bier niet langer. Dit zijn trouwens de enige bieren waarvan de consumptiedatum gerespecteerd moet worden.

Licht en warmte zijn de vijanden van alle biersoorten en daarom zijn de flesjes meestal donkerbruin of -groen. Sommige bieren zoals witbieren worden ook nog eens bewaard in dik en daardoor ondoorschijnend glas zodat hun smaak niet verandert. Kelderbewaring is enkel voor bepaalde bieren een must, maar bier bewaar je best, net als wijn, bij een temperatuur tussen 10°C en 15°C en rechtop voor bijna alle gegiste bieren. Ook bieren met een kroonkurk moeten rechtop bewaard worden zodat er geen oxidatie ontstaat wanneer het bier in contact komt met de kroonkurk (ook al heeft die een beschermlaag aan de binnenkant). Op fles hergiste bieren, ook wel levende of evoluerende bieren genoemd, moet je rechtop bewaren zodat het gistsediment op de bodem kan bezinken. Door wat suiker, honing of zelfs een andere gist toe te voegen alvorens de flessen te sluiten, zal het bezinksel zich in de fles blijven voeden. Dit procedé is bijvoorbeeld gangbaar voor abdijbieren. Hierdoor evolueert de smaak van het bier naargelang van de bewaartijd.

Licht en warmte zijn vijanden van alle biersoorten.

Bieren met een kurk bewaar je idealiter in een liggende positie. Hierdoor komt de kurk rechtstreeks in contact met de vloeistof waardoor het bier beter afgesloten is en beter evolueert dankzij alcohol en natuurlijke bewaarmiddelen zoals hop. Geuze, een Belgisch bier dat op champagne lijkt, is een uitstekend voorbeeld van bier dat jarenlang liggend bewaard kan worden. Timmermans Oude Gueuze werd zelfs verkozen tot ‘beste zure bier van de wereld’, nadat hij al verschillende nationale en internationale gouden medailles had gewonnen. Brouwers weten hoe ze onze speciaalbieren best kunnen laten rijpen.

Sommige zoete en sterke bieren kunnen 60 jaar of langer bewaard worden, zoals het bier dat in Halifax gevonden is. Bierliefhebbers die geduld kunnen oefenen, waarderen de smaakevolutie in hun bier, dat fruitiger wordt en doet denken aan porto, met tonen van madera.

Om bier juist te degusteren moet je enkele eenvoudige, maar noodzakelijke principes in acht nemen. Eerst en vooral is het belangrijk om een glas te kiezen dat bij het biertype past. Voor sterke bieren gebruik je liefst een glas op een voet zodat hun smaak niet verandert door contact met warme handen. Voorts is het een must dat het glas perfect schoon is: vrij van onzuiverheden, grondig gespoeld met koud water en vervolgens afgedroogd. Je schenkt bier liefst zo in dat het schuim het brouwsel beschermt tegen oxidatie door de lucht. We raden aan om bier in twee stappen in te schenken. Kantel het glas eerst totdat het halfvol is, houd het glas daarna rechtop en beweeg het naar beneden, verder weg van de flessenhals. Op die manier stabiliseert het schuim en kun je de rest van de fles schenken. De keuze van het glas hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan een wijdere hals waardoor de suikers en alcohol vrijkomen, terwijl anderen een smaller toelopend glas verkiezen om de aroma's te behouden.

Samengevat is de bewaring van bier afhankelijk van het biertype en de verpakking. Bieren op kurk moet je liggend bewaren en bieren in blik of flesbieren met een kroonkurk moet je rechtop bewaren. Sterke en zoete bieren kunnen vele jaren bewaard blijven, hun smaak evolueert gunstig met de tijd, net zoals wijn. Om bier op de juiste manier te proeven, is het belangrijk om een geschikt, schoon glas te kiezen en het bier voorzichtig uit te schenken om het brouwsel tegen oxidatie te beschermen. Tot slot is de keuze van het glas afhankelijk van ieders persoonlijke voorkeur.