Bourgogne des Flandres ontstond in 1911 uit een uitgekiende mix van jonge en oude bieren, om een perfect evenwicht tussen fruit en zuurte te bereiken. Deze traditie ontstond in West-Vlaanderen, en in het bijzonder in Brugge. In die tijd was Bourgogne des Flandres enkel verkrijgbaar in flessen, een teken dat het om een uitzonderlijk bier ging dat getuigde van het vakmanschap van de brouwer. De familie Van Houtryve stond in die tijd immers in hoog aanzien in Brugge en had drie brouwerijen: La Marine, Den Ezele en brouwerij Den Os, waar het bier Bourgogne des Flandres gestalte kreeg. De jaren 1900 waren erg complex voor de Belgische brouwwereld. Zeker omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog veel brouwerijen geplunderd werden door Duitse troepen op zoek naar metalen voor hun artillerie. Uiteindelijk sloot brouwerij Den Os in 1957 haar deuren en verliet ze Brugge als laatste brouwerij. De familie Van Houtryve zocht toen haar toevlucht bij brouwerij Timmermans, op een boogscheut van Brussel en bekend om haar lambiek, zodat het voortbestaan van de fabelachtige Bourgogne des Flandres verzekerd was. Ze assembleerden vervolgens een bruin bier van hoge gisting, Bruinen Os, met jonge lambiek van brouwerij Timmermans zodat er terug een mooi evenwicht ontstond tussen het fruit van het nieuwe bier en de zuurte van het oudere, op houten vaten gerijpte bier. Lambiek is een bier van spontane gisting dat enkel in de Zennevallei gebrouwen kan worden. De lambiek voor Bourgogne des Flandres rijpte langer dan twaalf maanden in eikenhouten vaten zodat hij speciale aroma’s van brett, citrus, groene appels en hout kreeg.
Pas in de 21e eeuw zou Bourgogne des Flandres opnieuw in het hart van Brugge gebrouwen worden, dankzij Anthony Martin. Onder het dak van zijn beschermde pand is de brouwer rond zijn kuipen in de weer om dit fruitige, Vlaamse bruine bier te brouwen. Het team van Anthony Martin besliste om een open gistingskuip te gebruiken en houdt daarmee voorouderlijke technieken in ere. In een open kuip werken gisten anders en staan ze minder onder druk, waardoor ze fruitigere aroma’s krijgen. Het is leuk om je ogen de kost te geven terwijl de most verandert ...
Begin de jaren 2020 brengen de brouwers van brouwerij Bourgogne des Flandres een vernieuwende, blonde variant in de handel door het blonde bier van hoge gisting Blonden Os te assembleren met de befaamde lambiek van brouwerij Timmermans. Het bier vertoont een verrassend evenwicht tussen de zuurte van lambiek en de fruitige, kruidige aroma’s van Blonden Os. Dit is een uniek bier!
|